Notes of the gathering

NOTE: Unfortunately these notes have been taken in Dutch, we mean to have them available in English normally.

Date: Saturday 19 November 2011, 9.30 – 12.30

Location: The Hub Amsterdam

Theme: Systems and Sustainability

#Participants: 10

Program parts:

- Yoga: waking up with Miriam in the lead.

- Check-in: how are the bodily systems doing today? Ranging from relaxed to
dehydrated and everything in between.

- Systems and frameworks of Sustainability: Michiel provides overview on Environmental Science and Theory. See mindmap attached. This overview concentrates on Integral's lower right quadrant, and is 'Green plus' in Spiral Dynamics framing.

Michiel neemt ons mee in een het verhaal van de natural world, een systeem dat door biodiversiteit zelforganiserend en resilient/robuust is. Het systeem kent twee gesloten loops, namelijk water en materie en een open loop, de zon, energie. Door het ontstaan van menselijke systemen (op allerlei niveaus huishouden, stad, regio) zijn de eens gesloten loops nu open loops geworden met bijproducten. We hebben nog steeds de watercyclus, maar er is afvalwater bijgekomen. Hetzelfde geldt voor de materieloop; dat is nu een op systeem, dat toxic waste brengt en grote afvalstromen. Op die systemen werken zogenaamde movements in: groei, geld, transport, materie.


Groei bijvoorbeeld: mensen hebben steeds meer spullen nodig. Dit versterkt in feite die open cycli. De uitdaging is eigenlijk de loops weer te sluiten. Cradletocradle is een poging om dat te doen. De Floriade in Venlo is een concrete toepassing hiervan. Het gebeurt dus. Over cradle-to-cradle kijken we een filmpje.

Michiel stelt de vraag hoe kunnen we naar deze processen kijken, door welke lenzen? Een aantal aanpakken/benaderingen van sustainability paseert de revue. Van avoidance, denial (50's), naar environmental standards (60's). Van daar naar pollution prevention, efficiency, PeoplePlanetProfit en Reuse- Reduce-Recycle (70's) naar corporate social responsibility (90's). Nu naar steeds meer omvattende systemen zoals cradle-to-cradle, The Natural Step, Biomimicry (na 2000). Alle benaderingen zijn belangrijk en hebben hun rol te spelen. We herkennen er de Spiral van Spiral Dynamics in.

Key learnings:

- 'what is the impact that listening to this overview had on you and what question are you currently holding?'
- 'How do I get this into an institute that doesn't free up resources for sustainability?'